Hasznos ötletek egy jól működő háztartáshoz
A vágódeszka tisztán tartása
Sok évvel ezelőtt kaptam azt a tanácsot, hogy a háztartásban tartsak legalább két vágódeszkát és akkor biztosan nem találnak meg a baktériumok, távol maradnak a fertőzések. Hogyan segít a több vágódeszka? Hát így:Bármennyire is körültekintően vásárolunk húst, vagy halat, tartalmazhatnak baktériumokat. A baktériumok jelentős része főzés sütés közben megsemmisül, így fogyasztáskor már nem okoz problémát, de a húslével és apró húscafatokkal a vágódeszka réseibe jutott baktériumok, fertőzéseket okozhatnak, ha a nyersen felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket aprítunk rajta. Használjunk külön vágódeszkát a húsfélékhez és az azonnali fogyasztásra váró ételekhez!
Ha például valamely családtagunk ételallergiától szenved, mindenképp külön vágódeszkát használjunk a számára készült ételekhez, mert a látszólag tiszta vágódeszkán is található olyan minimális maradék, ami az arra érzékenyek számára komoly problémát okozhat.
A vágódeszkák fajtái és tisztítása:
- műanyag vágódeszka
Kényelmes a használata, de kétségtelenül kevésbé ellenálló mint a fa. Gyorsabban tönkremegy, ezért gyakrabban kell cserélni.
A tisztítása rendkívül egyszerű. A mosogatógéppel rendelkezők nyugodtan tegyék be a gépbe, az erős víznyomás és a magas hőmérséklet biztosan megöli a baktériumokat. A mosogatógéppel nem rendelkezők mosogatószerrel alaposan dörzsöljék át a műanyag vágódeszkát és forró vízben alaposan öblítsék le! - fa vágódeszka
Ellenálló, tartós és természetes darab. Mosogatógépben NEM tisztítható, és tilos áztatni is. A fa vágódeszkák általában több darabból vannak összeragasztva, melyek a folyamatos áztatás, vagy a mosogatógépben történő tisztítás után egyszerűen elengednek és így könnyen darabjaira hullik a deszka.
Ügyeljünk rá, hogy a fa vágódeszka tisztítás után teljesen kiszáradjon! Ha nedvesen tesszük el, könnyen megpenészedik.
Tisztítása történhet mosogatószerrel, melyet forró vízzel öblítsünk le, vagy jöhet a természetes módszer: Durva szemű sóval alaposan dörzsöld át a vágódeszkát (középerős gyökérkefével rásegíthetsz) és hagyd kicsit állni, majd egy félbevágott citrommal dörzsöld át újra. Bő forró vízzel öblítsd!
A só fertőtlenít, a citrom pedig elfedi a kellemetlen szagokat. - üveg vágódeszka
Könnyen tisztítható és rendkívül tartós darab, ám keménysége miatt a kések éle hamarabb elhasználódik. Tisztítása történhet mosogatógépben, vagy egyszerű mosószeres tisztítással is.
Tipp: Ha elhanyagolt vagy ritkábban igénybe vett húsvágódeszkát használunk, célszerű először klóros (hipós) vízben ledörzsölni, hogy a kártékony baktériumok eltűnjenek.
A fertőtlenítő tisztítást hetente célszerű megismételni. Az általános, vagy napi tisztításhoz ecet is használhatunk. Ha mosogatószert használunk, alaposan mossuk át tiszta vízzel a deszkát! A citromlé elfedi a kellemetlen szagokat. Ha hagymát, vagy egyéb erős illatú hozzávalót vágtunk a deszkán, dörzsöljük át citromlével!
#vágódeszka