Anyák napi torta (Simnel torta)

Hozzávalók:

18 dkg vaj
18 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
23 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
0.5 kiskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
3 dkg őrölt mandula
3 db tojás
2 evőkanál tej
50 dkg aszalt gyümölcs
10 dkg koktél-cseresznye
porcukor
20 dkg kék marcipán
20 dkg sárga marcipán
2 evőkanál baracklekvár
1 db tojásfehérje

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a mandulával.

A vajhoz egyenként hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy közben 1-1 evőkanálnyi lisztes keveréket is teszünk hozzá, majd hozzáadjuk a maradék lisztes keveréket és a tejet. Végül hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott cseresznyét is.

A munkafelületet megszórjuk porcukorral, majd a kék marcipánt 0,5 cm vastag, 20 cm átmérôjû koronggá nyújtunk rajta.

A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es tortaformába kanalazzuk, ráhelyezzük a marcipánkorongot, majd a maradék tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a hőfokot 150 °C-ra csökkentjük, és további másfél órán át sütjük, míg a tészta meg nem szilárdul.

20 dkg-nyi sárga marcipánból újabb korongot nyújtunk. A kihűlt tészta tetejét megkenjük a baracklekvárral, és beborítjuk a marcipánkoronggal.

A maradék marcipánból 11 vagy 12 darab golyót készítünk (aszerint, hogy Júdást is ábrázolni akarjuk-e, a golyók ugyanis a tanítványokat jelképezik, akik részt vettek az utolsó vacsorán). A golyókat a torta tetejére helyezzük.

Elkészítési idő: 80 perc

Klasszikus Simnel torta

Hozzávalók:

225 g vaj (puha)
225 g kristálycukor
4 db tojás
225 g finomliszt
225 g mazsola
110 g kandírozott citrushéj
110 g kandírozott aszalt meggy (vagy koktél cseresznye)
2 db narancs reszelt héja
2 db citrom reszelt héja
450 g sárga marcipán massza
2 evőkanál sárgabarack lekvár
1 db tojás (felverve)

Elkészítés:

Vajazz ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt melegítsd elő 150 fokra.

A baracklekvár, és a marcipán massza kivételével, az összes hozzávalót keverd össze egy keverőtálban. Addig keverd, amíg egy egynemű masszát kapsz.

Ha kész, a massza felét öntsd a tortaformába, egyengesd el, majd a marcipán massza egyharmadából nyújts és formázz egy akkora
kör alakú, kb. fél cm vastagságú darabot, mely beleillik a formába, és tedd a tortamassza tetejére.

A marcipánra kanalazd rá a maradék tortamasszát, egyengesd el, majd tedd a sütőbe, és süsd 2 és fél órán keresztül. Ha a teteje nagyon pirulna, fedd le alufóliával. Ha kész, hagyd 10 percet hűlni a formában, majd vedd ki belőle, és úgy hűtsd ki teljesen. A kihűlt torta tetejét kend meg baracklekvárral, majd a tetejére formázz egy újabb marcipán lapot, helyezd el a tetején, hogy szép legyen.

A maradék marcipánból formálj 12 db golyót, és helyezd el azokat a torta szélén. Állítsd a sütőt grill fokozatra, tedd be a tortát, és hagyd, hogy a marcipán golyók teteje, aranybarnára piruljon.

Elkészítési idő: 2 óra