Elkészítés
Hozzávalók:
- 5 db citrom héja
- 1 db zöldcitrom héja
- 1 liter vodka
- 60 dkg cukor
- 1 liter víz az alma párolásához
- A citromokat és a zöldcitromot alaposan megmossuk szappanos meleg vízzel, hogy a viaszos védőréteg lekerüljön róla. Jól öblítsük le, és töröljük szárazra. Krumplihámozóval (zöldségpucolóval) vékonyan leszedjük róluk a héjukat, amelyeket beleteszünk egy nagy befőttesüvegbe. Ráöntjük a vodkát, és állni hagyjuk kb. 1 hétig.
Ennyi idő alatt oldódnak ki a citromhéjakból a színezőanyagok, az aromák, és ízüket-színüket egyaránt átveszi az alkohol. - A kopasz gyümölcsök levét facsarjuk ki, és fagyasszuk le jégkockatartóban. Sokáig eláll, és mindig épp annyit használhatunk belőle, amennyire szükségünk van.
- Amikor eljön a likőrfőzés ideje, leszűrjük a citromos vodkát, a héjakat kidobjuk, és a cukorból meg a vízből szirupot főzünk.
Tegyük bele a cukrot egy kis fazékba, ráöntjük a vizet, és kevergetve addig melegítjük mérsékelt tűzön, amíg a cukor fel nem oldódik. - Ha a cukorszirup langyosra hűlt, összekeverjük a citromos vodkával, és már tölthetjük is a tiszta üvegekbe. A felhasználásig hűtőben vagy a mélyhűtőben tartjuk. Így több hónapig eláll, és minél hidegebben szervírozzák, annál finomabb.
#limonchello #bólé #szilveszter #parti #jégkocka #jégkockatartó #jégkockakészítő